Dietetyczne przepisy & Zdrowa kuchnia Beauty Icon: Placki lniane na śniadanie!

Dietetyczne przepisy i zdrowa kuchnia to nowy cykl na BI. Postanowiłam, że podzielę się z Wami zdrowymi i pysznymi przepisami na dietetyczne dania. Dzisiaj są to lniane placki / racuchy, które przyrządziłam inspirując się przepisem z książki Supersylwetka, Katarzyna Matella.

Placki są niskowęglowodanowe, nie ma w nich grama mąki. Za to jest mielony len bogaty w błonnik pokarmowy, śluz, przynoszący ulgę osobom, które mają problemy z żołądkiem (wrzody, zgaga, nadmierne wydzielanie soku żołądkowego). Len posiada również lekkostrawne białko, które zawiera aminokwasy egzogenne (którego organizm nie syntezuje, należy je dostarczać z pożywienia). Lignany zawarte w lenie działają antyoksydacyjne, chronią przed działaniem wolnych rodników.

Składniki na ok. 10 placuszków:

  • 4 białka jaj i 1 żółtko
  • 3 łyżki lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (lub zdrowszy len mielony, który zawiera NNKT)
  • 50g chudego twarogu (lub zdrowszy twaróg nieprzetworzony – tłusty, organiczny)
  • słodzik do smaku lub zdrowszy zamiennik – miód, syrop klonowy lub z agawy

Opcjonalnie:

Do moich placuszków dodałam małą łyżeczkę cynamonu oraz jedno małe pokrojone w cząstki jabłko

Wartość odżywcza placków bez dodatków według oryginalnego przepisu: 38g białka, 15g węglowodanów, 6g tłuszczu

Przygotowanie:

1. Do miksera wlej 4 białka i 1 żółtko

2. Dodaj 3 łyżki lnu mielonego, twaróg i słodzik

3. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę

4. Jeśli chcesz dodać owoce pokrojone w cząstki. Ewentualnie możesz też je zmiksować tworząc jednolitą masę. Jajka i len wystarczą aby placki się usmażyły na patelni, więc miksując owoce, dolewając wody czy mleka nic nie ryzykujesz.

5. Usmaż placki na patelni teflonowej, najlepiej bez dodatku tłuszczu.

6. Placki możesz podawać z dowolnymi owocami.

Voila! Pyszne placuszki gotowe w zaledwie kilka minut. Możesz je serwować na śniadanie, a także wziąć ze sobą do pracy lub do szkoły.

Alternatywa dla placków lnianych to placki z marchewki i cukinii, które możecie serwować o każdej porze dnia. Co prawda wymagają przetarcia warzyw (marchew i cukinia), ale nie jest to zbyt pracochłonne. Przepis jest dla tych, którzy preferują wytrawne wersje dietetycznych placków. Kolejną zaletą tego przepisu jest fakt, że placki można przyrządzić bezglutenowo czyli np. użyć mąki ryżowej. Placuszki są bardzo smaczne i dietetyczne, oto przepis zaczerpnięty z lekkowkuchni.pl:

2 marchewki

1 cukinia

2 jajka

3 łyżki mąki ryżowej (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej to każdej innej mąki)

sól, pieprz

olej kokosowy lub oliwa do smażenia

Obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sita i posól, wymieszaj, odstaw na 15-20 minut. Marchew obierz i tak samo jak cukinię, zetrzyj na tarce. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, jajka i mąkę, wymieszaj. Rozgrzej patelnię wraz z oliwą lub olejem i smaż placuszki na złoto. Podawaj z ulubionymi składnikami, w oryginalnym przepisie jest to wędzony łosoś i koperek.

Zachęcam do spróbowania takiego zdrowego śniadanka :)

Tutaj znajdziecie przepisy na łatwe do przyrządzenia, pyszne i zdrowe koktajle warzywne i owocowe! (link).

Miłego dnia!

  • inesbeauty

    Oczywiście ! ja jestem bardzo zainteresowana Twoją propozycją kulinarną , jak wiesz prowadzę zdrowy tryb życia , a takie pokarmowe cudeńka przyciągają moją uwagę równie mocno jak kosmetyki :D
    Placuszki wyglądają pysznie, moja dieta wyklucza nabiał i gluten więc nie dla mnie :/ z przyjemnością natomiast podejrzę Twoje smakowite koktajle !
    Czekam na więcej Agatko :*

    • Bardzo się cieszę. Przyznam, że sama minimalizuje spożycie nabiału i glutenu, ale raczej nie będzie to redukcja całkowita. Może następnym razem uda mi się przyrządzić coś co będzie dobre dla Ciebie :) Buziaki i dziękuję za miłe słowa w wywiadzie u Agaty :**

      • inesbeauty

        ja od kiedy nie jadam, ( czasami mi się zdarza, wiadomo… ) czuję się znacznie lepiej:) a nasze tarczyce mają się lepiej bez glutenu :)
        Kochana, gotuj pod siebie , ja i tak chętnie będę się przyglądać, jeśli nie dla mnie to dla rodzinki skorzystam :)
        I ja buziam :*

  • Monika Wojtowicz

    Pychotka i zdrowie – to lubię .
    Chociaż nie jestem na diecie wątek kulinarny bardzo mnie cieszy .

    • Placuszkami nawet da się ”najeść”, także niekoniecznie dla osób na restrykcyjnej diecie, głównie chodzi o zdrowie :)

  • Marta Liber

    Wątek kulinarny na tak !!! Pysznie wyglądają te placuszki, ja również przygotowuję twarogowe ale jednak z dodatkiem mąki, lnu nigdy nie używałam jako zamiennika, ciekawy pomysł. Dobre śniadanie to podstawa :-)

    • Len, płatki owsiane, otręby…jest wiele zdrowszych zamienników mąki :) Dzisiaj po raz kolejny jadłam te placki, pyszne są!

  • viola

    Bardzo się cieszę na wątek kulinarny – 300 razy wolę np. Twoje i Grażynki pomysły od książek i poradników kulinarnych :) Nie jadam śniadań, u mnie wszystko jest trochę poprzestawiane, chociaż wstaję wcześnie rano, do ok.14 nie jestem głodna – piję kawę, soki, czasem koktajle warzywne lub owocowe ;) Obiad lubię lekki, dopiero w porze kolacji tak naprawdę odczuwam głód, no i jem w nocy – właściwie wszystko, na co mam ochotę. Wspominałam kiedyś, że mam spore problemy z utrzymaniem wagi – teraz znowu schudłam prawie 2kg :/
    Nigdy nie dodawałam do potraw lnu, ale płatków owsianych, które uwielbiam i otrębów owszem :) Używanie zamienników cukru też mi się podoba! Czekam na więcej :*

    • Grażyna

      <3

    • Marta Liber

      Przepraszam, ale jak czytam Twoje wpisy o jedzeniu m.in, od razu jestem dziwnie podenerwowana :-/ Jako starsza i mądrzejsza ;-) zalecam urlop i fru za ocean! To na początek ;-)

    • Violu, mi by się przydało zrzucenie wagi, choć ludzie twierdzą, że jestem filigranowa to niestety, ale nie mogę sobie pozwolić na noszenie niektórych fasonów ubrań… Mam nadzieję, że przy nowej diecie i delikatnych ćwiczeniach uda mi się co nieco zrzucić :) Sama nie jem zbyt wcześnie, czasem nawet do późna nie mam ochoty, ale u mnie to często wynika z presji, stresu, rozregulowania… Może takie wakacje jak zasugerowała Marta pozwoliłyby na nowy ”rytm”? :)

      • viola

        Agatko – wyglądasz na osobę wystarczająco szczupłą :) Ale wiem jak to jest – często widzimy u siebie coś do poprawki, nawet jeśli otoczenie puka się w czoło. Masz bardzo ładną sylwetkę, może pewne szczegóły, które pewnie tylko Tobie w niej nie pasują wystarczy po prostu polubić ;) Mam koleżankę, która jest szczupła, ale przeszkadza jej nadmiar w udach i jeśli przytyje to właśnie zawsze w partiach ud. Męczy się od lat na różnych dietach, ćwiczy także, a problem nadal widzi – głównie ona. Jest mojego wzrostu – 172, w biodrach ma 98 cm, ale ja nie widzę zupełnie tego, co ona określa wielkim zadem ;) Proporcje są zachowane i dla oka taka sylwetka jest miła :)
        Co do moich wakacji – muszą poczekać :) Ale niedługo wiosenne święta, będą przyloty i choć specjalnego odpoczynku nie przewiduję, inny rytm pewnie zagości :D :*

  • Grażyna

    Mielony len czasem dodaję do jogurtu czy musli albo do sałatki ale przyznaję, że na placki jeszcze się nie natknęłam. Muszę je wypróbować :)

  • Dominika Kowalczyk

    Mnie również bardzo podoba się wątek kulinarny :)) Do słodzenia zamiast cukru i słodzików polecam także stewię, jest praktycznie bezkaloryczna i baardzo słodka :)

    • Mam stewię w pastylkach, próbowałam też cukier brzozowy – ksylitol i ten jeszcze bardziej mi odpowiada.

  • Wyglądają pysznie!
    Czekam na koktajle bo te uwielbiam, a niestety często pomysłów brak.

    • Kupiłam ostatnio książkę z fajnymi przepisami na koktajle, inspiruję się ;)

  • MakeUpHolics

    Już mi się podoba:) Spróbuję na pewno. Chętnie też podpatrzę Twoje propozycje kulinarne i czekam na koktajle i takie tam zdrowe pyszności ;)

  • Agu

    Muszę kupić len mielony i koniecznie wypróbować w tym tygodniu! :) Wyglądają przepysznie, a cały cykl kulinarny to świetny pomysł! :)

    • Uwielbiam gdy jedzenie jest zdrowe, pyszne… i szybko się przyrządza ;) Takie właśnie są te placki. Cieszę się, że pomysł przypadł do gustu.

  • bardzo apetyczne, w dodatku bez glutenu <3 muszę wypróbować :)

  • Takie zdrowe, owocowe propozycje z chęcią podpatrzę :)

  • Aja Rarity

    jestem już głodna <3

  • Maria Przewłocka

    Świetny przepis. Nie wiedziałam, że z lnu można smażyć, tak smakowite placki. Coś dla mnie, ponieważ jestem wrzodowcem i mam refluks (ciągła zgaga) Kulinarny wątek na tak :)

  • Pingback: Uroda na talerzu: Sprawdzone przepisy na sałatki dietetyczne | Beautyicon Blog Opinie i recenzje kosmetyków z nutą lifestylu()

  • Pingback: Przepisy na dietetyczne pasty do chleba i Hummus | Beautyicon Blog Opinie i recenzje kosmetyków z nutą lifestylu()

  • Janina

    jak to zrobić ,żeby nie przyklejało się do patelni? bez mąki nie dało rady,co robię źle?

Wszystkie materiały zawarte na łamach bloga są chronione prawami autorskimi, a ich kopiowanie lub wykorzystywanie jest zabronione.

© 2008 - 2018 - BeautyIcon.pl

Social Media