Jedz pysznie, chudnij cudnie! Przepis na dietetyczną tartę

Ostatnio w moim życiu na dobre zagościła kuchnia włoska… I nie mówię tu o bogatych, aromatycznych i przede wszystkim prawdziwych włoskich specjałach, ale wariacji, którą pokazywałam Wam we wpisie – Tydzień w zdjęciach.  Niestety takie jedzenie na dłuższą metę nie sprzyja zdrowiu, uboga w składniki odżywcze dieta i bombardowanie się węglowodanami nie sprzyja również sylwetce.

Będąc w księgarni, zauważyłam, że na półce stoi nowe wydanie książki ”Jedz pysznie, chudnij cudnie” z potrawami na sezon jesień-zima. Po zajrzeniu do środka znalazłam kilka ciekawych przepisów i już dzisiaj na moim stole wylądowała tarta z warzywami i mozzarellą.

Tarta warzywna to przede wszystkim spora dawka błonnika i witamin. Na spodzie z płatków owsianych, otrąb, chudego twarożku i szczypty pełnoziarnistej mąki dodane zostały różnokolorowe warzywa – trzy rodzaje papryki, cebula, por, cukinia i bogate w przeciwutleniacze pomidory.

Przyznam szczerze, że ten przepis okazał się dość ”ambitny”, tarta miała być na śniadanie, a do konsumpcji przystąpiłam dopiero około godziny 14 ;) Zagniatanie ciasta, godzina leżakowania w lodówce, uduszenie warzyw, pieczenie razy dwa – nie należało do najszybszych w wykonaniu czynności. Czy smak był wart tej pracy? O tym napiszę na końcu wpisu, teraz zapraszam na pyszne zdjęcia i przepis!


Tarta z warzywami i mozzarellą

Schudnij pysznie jesienią i zimą

Autor: Magdalena Makarowska

Składniki na ciasto:                                                                         Nadzienie:

1 duże jajko                                                                                       1 mała cukinia

1 łyżeczka oleju rzepakowego                                                          miks 3 papryk

6 łyżek drobnych płatków owsianych                                              10cm kawałek pora

5 łyżek otrębów pszennych                                                               1 cebula

3 łyżki mąki orkiszowej                                                                    200g krojonych pomidorów

250g chudego, białego twarożku                                                      100g mozzarelli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia                                               natka pietruszki

szczypta soli morskiej                                                                       sól, pieprz, czubryca zielona

 

1. Twarożek wymieszaj z płatkami i otrębami.

2. Dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, jajko, szczyptę soli i łyżeczkę oliwy. Zagnieć, uformuj ciasto w kulkę i włóż na godzinę do lodówki.

3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy, podsypanej mąką i wyłóż na naczynie do tarty. Nastaw piekarnik na 180 stopni i zapiecz spód przez 10 minut. Obierz cukinię i razem z papryką pokrój w drobną kostkę. Cebulę i pora pokrój w krążki.

4. Na patelnię wylej łyżkę oleju i wrzuć cebulę z porem, podduś. Następnie dorzuć cukinię i paprykę i duś do miękkości. Na koniec dodaj pomidory z puszki i duś przez kolejne 5-10 minut. Przypraw do smaku i dodaj posiekaną natkę.

5. Wyłóż farsz na podpieczony spód tarty, na wierzch ułóż plastry mozzarelli. Zapiekaj przez mniej więcej 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Czy moja tarta była smaczniejsza od wspomnianego makaronu z gotowym sosem? Prawda jest taka, że nie była :) Ale nic w tym dziwnego, skoro smak przyzwyczajony do znacznie większej dawki soli i polepszaczy traci swoją wrażliwość. Ja również nie byłam do końca przygotowana na ten przepis i nie przyprawiłam jej niczym więcej, jak solą i pieprzem. Dodatek odpowiednich ziół na pewno nadałby aromatu i smaku mojemu daniu.

Myślę, że dla osób na diecie ta tarta będzie doskonałym posiłkiem, duża zawartość białka i cennego błonnika oraz bomba witaminowa w warzywach na pewno wpłyną dobrze na sylwetkę i poczucie sytości. Zauważyłam, że po zjedzeniu jestem ”pełna” na długo i nie jest mi ciężko.

A przy przygotowaniu tarty towarzyszyła mi moja Lulu, wielbicielka wszelkiej maści jedzenia ;)

P.S – odpowiadając na zapytania, na paznokciach mam lakier Essie z najnowszej kolekcji, w kolorze Parka Perfect.

 

Jakie dania najbardziej lubicie w swojej kuchni? Co ostatnio ugotowałyście? Co możecie dobrego polecić innym? Czekam na Wasze propozycje :)

  • Malgorzata Kuca

    Fajne przepisy. Przydała by mi si właśnie schudnąć z 2-3 kg :)

  • Malgorzata Kuca

    Chyba tą tartą z warzywami wypróbuję

    • Tylko koniecznie ją przypraw ;) Jestem ciekawa jak Ci będzie smakować :)

      • Malgorzata Kuca

        Też jestem ciekawa. Wyglądała apetycznie :)

  • Ewa

    Piękne, apetyczne zdjęcia – aż mi ślinka cieknie :)))
    Ja dzisiaj też po włosku… ale tylko pizza na mieście ;)

  • Monika Wieczorek

    Dodałabym trochę bazylii i oregano, nabrałaby więcej włoskiego smaku :) Ale wygląda tak pysznie że i tak chciałabym spróbować, został Ci jeszcze kawałek?
    Lucy chyba smakowało tak się oblizuje

    • Niestety nic nie zostało, znaleźli się degustatorzy mojego dania ;) Pomysł z bazylią i oregano bardzo dobry, zawsze się sprawdza w daniach z pomidorami, niestety akurat nie miałam w domu :/

  • Fanka włoskiej kuchni

    A gdzie się podziała Dzidzia, nie lubi gotować :P ? Ostatnio tylko Lucy na Twoich zdjęciach – jestem zawiedziona!
    Ja uwielbiam wszystko co jest z pomidorami i mozzarellą więc na pewno by mi smakowało :D Spróbuję powtórzyć Twój przepis w mojej wariacji i podeślę Ci zdjęcia.

    • Dzidzia opadła z sił czekając na tartę i poszła spać ;)) Czekam na zdjęcia i pozdrawiam ciepło!

  • Beata Korpecka

    Pyszne danie,z pewnością zrobię go kiedyś-zainspirowałaś mnie-dziękuję za przepis:) pozdrawiam

  • Anna Bazarek Kosmetyczny

    Widzę inny kolorek włosów! Pokaż się cała!

    • Hehe, do fryzjera idę dopiero w poniedziałek ;) Myślę, że ta zmiana jest spowodowana faktem, że związałam włosy, a te ”od głowy” mam ciemniejsze :)

  • No i wygląda pysznie! O tym, że zdjęcia są wow to już chyba pisać nie muszę :)Tarty
    uwielbiam, chyba ze wszystkim. U mnie ostatnio była ze szpinakiem i
    fetą. Tylko, że ja to taka trochę oporna na gotowanie jestem ;)

    • Kasiu, tak sobie myślę, że mogłybyśmy kiedyś ugotować coś razem to czas by płynął szybciej ;) Ja szczerze nie lubię za długo stać w kuchni, choć dobre jedzenie baaardzoo lubię :)

      • Bardzo chętnie! Tym bardziej, że mam podobnie :)

  • Magdalena Niedźwiedzka

    Zaintrygował mnie ten spód do tary:) Zawsze unikam tart ze względu na kaloryczne kruche ciasto, ale muszę wypróbować. Na śniadanie jadłam naleśniki tiramisu (obiecałam sobie, że wieczorem potańczę przy xboxie:)), więc na obiad makaron pełnoziarnisty z bakłażanem i pomidorami:)

    • Mhmmm, nic mi nie mów o słodkościach ;) Ja się wystrzegam także ze względu na cerę – szczególnie czekolady. A przy czym tańczysz na Xboxie? Kiedyś miałam ”Kinecta”, ale w końcu całość odsprzedałam bratu z braku czasu…

      • Magdalena Niedźwiedzka

        Czekolada tylko w ramach kryzysu:) na kinecta mam Dance Central 2 i 3 plus sport (gram w siatkówkę) i ping ponga stołowego:) a xboxa właśnie kupiłam z braku czasu:)

        • Ja też się przyznam, że czasem spożywam ;) Lubię bardzo gorącą czekoladę i mleczne czekoladki Lindta. Jak miałam Kinecta to lubiłam tenis stołowy, ziemny i Micheala Jacksona ;))

  • viola

    U mnie dzisiaj była pizza :D Dużo pizzy ;) Podoba mi się ten przepis – to już drugi, który poznałam dzisiaj na Twoim blogu – dzięki za inspirację. Dobrych pomysłów kulinarnych nigdy za wiele.
    Zdjęcia jak zawsze niezwykłe. Pomocniczka urocza :) :*

    • Kuchnia włoska rulez ;) Buziaki :*

    • Grażyna

      Dużo pizzy ? To może coś zostało ? ;)

      • viola

        Jeszcze w nocy buszując po kuchni żałowałam, że nawet kawałek się nie uchował ;)

        • Grażyna

          Szkoda :( Z drugiej strony po dobrej pizzy nigdy nic nie zostaje :)

          • viola

            Oj, to prawda ;) Ale jest na to rada: od następnego razu wypiekam wg podwójnego przepisu :) :*

          • Grażyna

            Nie wiem czy to pomoże ;) Ja robię zwykle dwie 40x40cm, a i tak po chwili już śladu po nich nie ma ;)

          • viola

            Zważywszy, że miało być „Jedz pysznie, chudnij cudnie”, nie powiem głośno, że przyjdzie mi potroić przepis :D

          • Marta Liber

            Wszystko przez to, że pizza to podstępnie dobre danie :-)))

  • Grażyna

    Wygląda pysznie ! Lucy pewnie też próbowała skoro się tak oblizuje :)
    Przepis muszę wypróbować, bo jestem uzależniona od włoskiej kuchni. A może by tak zamiast twarogu dać ricottę do ciasta ? Póki co planuję na jutrzejszy obiad penne z grillowanym kurczakiem i szpinakiem z ricottą właśnie.
    PS. Odkryłam ostatnio w sklepie limitowaną edycję przypraw Kamis: przyprawę do pizzy po sycylijsku i przyprawę do pomidorów – całkiem apetyczne :)

    • Możesz spróbować z tą ricottą, tutaj w zamyśle miał być ”niskotłuszczowy” biały twarożek. Ja bardzo lubię przyprawę ”Pesto” z Kotanyi, ale niestety teraz jej nie mam. I właśnie przypomniałaś mi, że nie mam nic na jutro ;)

      • Grażyna

        Pesto robię zawsze ze „świeżynek” – na parapecie zawsze mam bazylię w doniczce, a czosnek dynda sobie na półce :) Przytargałam z Sycylii pesto w słoiczkach ale już się niestety kończy :(

        • viola

          Średnio mi po drodze z poradnikami i programami kulinarnymi;) Wy jesteście lepsze! Można liczyć na kulinarny serial? :)

          • Grażyna

            Bo u nas albo cała Polska tańczy albo gotuje ;) A tak a propos – wczoraj omal nie runęłam jak długa w empiku widząc na półce kolejną książkę kulinarną Cichopek. Ciekawe kto będzie następny ? Może Siwiec ? ;)
            A kulinarny serial jak najbardziej – życie bez kuchni było by potwornie bezbarwne i nieciekawe :)

          • viola

            Ha ha ha – taaak, w empiku bywa i strasznie i śmiesznie. Za każdym razem mówię, że nic mnie już nie zdziwi, a jednak ;) Tylko patrzeć, kiedy te dwie – wszędobylskie i wszechstronnie utalentowane – zatańczą w kuchni. Psychiczna demolka ;)
            Co do serialu – fajnie, że cdn :)

  • Wygląda pysznie! Myślę, że mogłoby mi smakować. Bardzo lubię warzywa, w szczególności paprykę :) Dzięki Tobie mam już inspirację obiadową na jakiś dzień :)

  • inesbeauty

    skorzystam z przepisu :), u mnie ostatnio na tapecie bezglutenowe jedzonko i bez nabiałowe, za to dużo warzyw i mięcha :) to co lubię :D

  • Maria Przewłocka

    Wygląda bardzo pysznie! Ja dzisiaj miałam swojej roboty spaghetti, z dodaniem niedużej ilości sosu ze słoika ( tylko do smaku).
    Paznokcie ekstra, kolor śliczny :)
    U mnie zawsze pojawia się uśmiech na twarzy, gdy widzę uroczą Lulu ;)

  • Pingback: Uroda na talerzu: Sprawdzone przepisy na sałatki dietetyczne | Beautyicon Blog Opinie i recenzje kosmetyków z nutą lifestylu()

Wszystkie materiały zawarte na łamach bloga są chronione prawami autorskimi, a ich kopiowanie lub wykorzystywanie jest zabronione.

© 2008 - 2018 - BeautyIcon.pl

Social Media